Mirriel - Forum Literackie

Porzućcie wszelką nadzieję, wy, którzy tu wchodzicie...
Obecny czas: 01 Sie 2010, 10:37

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 61 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Niedokończone listy [T]
 Opis:
PostWysłany: 22 Mar 2007, 12:29 
Zielony Ważniak
Awatar użytkownika

Dołączenie: 04 Maj 2006, 12:53
Miejscowość: przyszłe Warsaw City ;)
Przedstawiam wam serię drabułek pod tytułem "Niedokończone listy". Wszystkie dotyczą w pewien sposób Mistrza Eliksirów, chociaż niekoniecznie w każdej występuje osobiście. :twisted: Drabułki zostały napisane przez różnych autorów i będą się zdecydowanie różniły stylem i treścią. Na początek wrócimy do atmosfery świąt Bożego Narodzenia.

Tytuł oryginalny: Christmas Wishes
Autorka: sanggre-gaia
Link: TU
Liczba słów: 100

~~1~~

Świąteczne życzenia

Kochany Mikołaju!

Przypomniał sobie posiniaczone ramiona swojej mamy.

Chciałbym zjeść choć jeden ciepły posiłek i —

Przypomniał sobie ataki złości swojego ojca po całonocnych pijatykach.

— żebyśmy przetrwali jakoś te święta, bo mamę stać tylko na kapustę. Chciałbym, żeby tata przestał —

Zadrżał z zimna, owijając ramiona wytartym, wielokrotnie łatanym płaszczem.

— wydawać wszystkie pieniądze na piwo. I chciałbym dostać książkę —

Kończył mu się atrament. Zawahał się przez chwilę.

— żebym mógł sobie poczytać w nocy. I jeszcze żeby mama choć trochę częściej się uśmiechała.

Usłyszał trzaśnięcie drzwi, obwieszczające powrót ojca do domu. Szybkim ruchem wsunął pergamin w dziurę pod ruszającą się deską w podłodze.

~~oOo~~
Moje najnowsze teksty:

Zazdrość - Wieczne Pióro 05/2010 || Furiae - Wieczne Pióro 06/2010 || Biblioteczna katastrofa urlopowa - Wieczne Pióro 07/2010

Ostatnio edytowany przez magda2em 04 Maj 2007, 10:05, edytowano w sumie 11 razy

Temat postu:
 Opis:
PostWysłany: 22 Mar 2007, 14:01 
Awatar użytkownika

Dołączenie: 02 Paź 2005, 21:20
Miejscowość: z piekła rodem:)
Szczerze powiedziawszy to nie podoba mi się wyjątkowo wybór tego własnie. Po pierwsze, gdybyś nie napisała ze nawiązują do Severusa, ciężko byłoby sie domyśleć. Bo równie dobrze mogło to być o wielu z mugolskich dzieciaków. Mimo, iż temat dosc smutny, wykonanie banalne.
Samo tłumaczenie jest przyjemne i nie mam co do niego zastrzeżeń. Natomiast nie znalazałm tu elementu zaskoczenia, w sumie nie ruszyło mnie w zaden sposób. Ot, poprawnie przetlumaczone, nic szczególnego.

..czarna jak smierć, gorąca jak piekło, słodka jak miłośc, mocna jak stal... moja kochana kawa....

Temat postu:
 Opis:
PostWysłany: 22 Mar 2007, 14:21 
Awatar użytkownika

Dołączenie: 27 Cze 2006, 21:15
Miejscowość: Z Cichoczytaczowa
Mi też się nie podoba. Nic drabblowego tu nie ma. Większego przekazu też nie. Zaskoczenia żadnego, puenty żadnej. Tekst mnie nie zraził, na kolana nie powalił. Po prostu oddziaływanie zerowe.
Do tłumaczenia nic nie mam. Mam nadzieję, że następne drabble będą lepsze. Ostatnio, rozgląda się uważnie, polubiłam tą formę. Za uwagę dziękuje.
Yam

Temat postu:
 Opis:
PostWysłany: 22 Mar 2007, 14:26 
Awatar użytkownika

Dołączenie: 23 Sie 2006, 10:44
Miejscowość: z Antykwariatu...
Och...
Jakie to smutne...
Fakt, zgadzam się z Hell, że gdybyś nie wspomniała, o kim traktować będą drabble, to przez myśl by mi nie przeszło, że chodzi o Severusa.
Ten mały mankament nie przeszkadza mi jednak za bardzo, a wizja Severusa piszącego list do świętego Mikołaja, jest taka... rozczulająca.

W wyobraźni pojawił mi się pięcioletni Severus, który zastanawia się nad swoimi życzeniami i skrupulatnie wybiera co jest konieczne teraz, a na co może poczekać jeszcze rok. Pomysł Tobiasza-alkoholika jest jak dla mnie nieco naciągany, ale to już z pretensjami do autorki, a nie do Ciebie...

Tłumaczenie jest bardzo dobre i choć może ja jestem dziwna, ale dla mnie drabble nie musi mieć jakieś zaskakującej puenty. Ale jakaś musi być. A tu jej nie było. Ot, taki obrazek.

Ciekawa jestem, co będzie następne.
Życzę czasu i wena na tłumaczenie!

Cynamonka

"Your orders, my Master"
Hellsing

Temat postu:
 Opis:
PostWysłany: 22 Mar 2007, 14:31 
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Sty 2007, 10:59
Miejscowość: z rodowego portretu
Hm, hm...

Przeczytałam dwa razy i stwierdzam, że drabblik to jednak jest, ale jakiś taki bezbarwny. Mieści się w stu słowach, czyli jak na każdy drabblik pretendujący do tego miana przystało. No ale gdzie jest zaskakujące, nieprzewidywalne, poruszające zakończenie? Nic takiego, z żalem stwierdzam, nie znalazłam.

To, że ten drabblik jest o Severusie przeczytałam z twojego wstępu, bo z treści nijak nie można wywnioskować. To mogło być przecież każde dziecko. Teamt smutny i Bożonarodzeniowy, ale mi świętami jakoś specjalnie nie powiało. Poza tym żadnego wrażenia czy poruszenia nie odczuwam, a powtarzam, przeczytałam dwa razy.

Chociaż wizja Severusa piszącego list gdzieś na strychu pojawiła mi się przed oczami. Widziałam niemal chwiejne litery, niedoschnięty atrament, wijący się po starym pergaminie... Ale wizja była trochę blada. A szkoda...

Mam nadzieję, że kolejne drabbliki będą bardziej wyraziste i będą w sobie zawierały coś więcej, niż tylko przysłowiowe 100 słów. A wizje i obrazy będą, jak ja to nazywam, bardziej wyraziste i nie zniknął po chwili. :)
Do tłumaczenia nie mam zastrzeżeń.

Pozdrawiam i życzę weny,
April

Mój najlepszy tekst || Autoreklama małej serii Sytuacji klik!

Then I guess... See you when I see you.
Ocean's Thirteen.

Bloody pirates!

Temat postu:
 Opis:
PostWysłany: 25 Mar 2007, 19:39 
Zielony Ważniak
Awatar użytkownika

Mam nadzieję, że ta drabułka bardziej się wam spodoba. Drabułki są uporządkowane mniej-więcej chronologicznie - zaczęliśmy od małego Severusa, teraz mamy do czynienia z Severusem - Mistrzem Eliksirów.

Tytuł oryginalny: Double Trouble
Autorka: crjace

~~2~~

Podwójne utrapienie

Drogi Severusie,

Z przykrością informuję, że w tym roku posadę nauczyciela Obrony Przed Czarną Magią obejmie ktoś inny. Wyrażam głęboką nadzieję, że dołączysz do naszej kadry nauczycielskiej jako specjalista od eliksirów…

Snape nie skończył tego listu. Upuścił go na blat biurka. Nie musiał czytać reszty – co roku brzmiała tak samo. Z gniewną miną sięgnął po drugi, czekający na niego list.

Drogi Severusie,

Z tej strony Remus Lupin. Zapewne pamiętasz mnie ze szkoły. Piszę do Ciebie, aby się dowiedzieć, czy mógłbyś warzyć dla mnie pewien eliksir, ponieważ w tym roku będę uczył w Hogwarcie…

Severus Snape nie dokończył również tego listu.

~~oOo~~
Moje najnowsze teksty:

Zazdrość - Wieczne Pióro 05/2010 || Furiae - Wieczne Pióro 06/2010 || Biblioteczna katastrofa urlopowa - Wieczne Pióro 07/2010

Temat postu:
 Opis:
PostWysłany: 25 Mar 2007, 20:20 
Awatar użytkownika

Dołączenie: 02 Paź 2005, 15:26
Miejscowość: Skierniewice / Dziupla w Warszawie
Muszę przyznać, że pierwszy list mi się nie podobał. Nie lubię wspominania dzieciństwa Severusa w opowiadaniach, nie lubię wyobrażać sobie go jako małe, przestraszone dziecko, choć na pewno takim był. Po prostu wolę tego dorosłego Mistrza Eliksirów, który sarkazmem i złośliwościami próbuje odgrodzić się od świata, który przez całe życie był dla niego piekłem.
Dlatego drugi drabble bardziej mi się podoba - nie ma już tego dziecka, które prosi Mikołaja o choć jeden ciepły posiłek i więcej uśmiechów na ustach swojej matki. Za dużo przykładów takiego życia jest w rzeczywistości, więc wolę już nie czytać o tym w fan fiction.
Więc, jak już napisałam, drugi drabble podoba mi się bardziej - ten zawód, jaki mimo wszystko musiał przeżyć Severus, choć pewnie dobrze wiedział jaka będzie odpowiedź na jego podanie o posadę nauczyciela OPCM-u. Ale tego się spodziewał, więc myślę, że nie zabolało go to tak bardzo jak wiadomość o tym, kto dostanie tę posadę. Wróg z dzieciństwa, o którym z pewnością nie zapomniał. Nie wiem, czy byłabym w stanie przygotowywać ten eliksir, jeśli byłabym w sytuacji Severa. Bo choć czas płynie, to nie leczy wszystkich ran. Niektóre są po prostu zbyt głębokie, by mogły się zagoić.
Zobaczymy, co będzie dalej z tymi listami, ale mam nadzieję, że będą tak ciekawe jak ten drugi :)

Bolesław Leśmian, "Poeta"

Ostatni Bastion Hetu.

Najnowsze:
Prosta Historia
Obsesyjna myśl [T]

Temat postu:
 Opis:
PostWysłany: 25 Mar 2007, 20:39 
Awatar użytkownika

Dołączenie: 23 Cze 2006, 22:47
Miejscowość: ramiona śmierci
Pierwszy drabble:

Poprzedni drabble nie był taki zły, choć ciężko powiedzieć, iż jest to do końca drabble.
Mi się spodobał, mimo braku przesłania, puenty i chociaż nie był on też jakiś rewelacyjny.
Motyw z Mikołajem szczerze powiedziawszy bardzo mnie rozbawił, gdyż nie mogę sobie wyobrazić małego Snape'a piszącego list do Mikołaja.
A moja wyobraźnie jeszcze sama zadziałała wbrew mojej woli i na dokładkę powstała wizja dorosłego Snape'a piszącego list do Mikołaja. kwik

Drugi drabble:

"Podwójne utrapienie" - świetny tytuł i bardzo odzwierciedlający sytuację, myśli Severusa Snape'a.

Drugi drabble jednak jest lepszy od poprzedniego, pozostawia miejsce do własnej interpretacji, szczególnie uczuć jakie towarzyszą Snape'owi. A musi być wściekły jak diabli, w końcu po raz kolejny nie dostał upragnionej posady. Fakt, iż Mistrz Eliksirów nie dokończył czytania żadnego z listów doskonale o tym świadczy.

Już nie mogę doczekać się kolejnych drabble, ciekawe co tym razem nam zaprezentujesz. Może Severus na wojnie? A może żonaty Snape?

Tłumacz dalej. Czekam z niecierpliwością.

Pozdrawiam i życzę dużo czasu na tłumaczenia
Ostoja

PS. Ja dopiero się zorientowałam, że każdy drabble będzie związany z listem xD

Temat postu:
 Opis:
PostWysłany: 25 Mar 2007, 20:40 

Dołączenie: 16 Sty 2007, 20:10
Miejscowość: śląsk
Nie urzekło mnie niczym żadne. Ale jednak- tam był Snape!
(I popatrzczcie co to forum ze mna robi... ;) )

Listy, jak listy. Zwykłe, trochę nudne, bez jakiegoś polotu, jakiegoś "bum".
Przewidywalne i ukazujące szarą rzeczywistości przeplątaną z czarnym smutkiem Severusa.

Nie podobają mi się, ale czekam na dalsze- może one będą ciekawsze.

Pozdrawiam.

Profil E-mail  

Temat postu:
 Opis:
PostWysłany: 25 Mar 2007, 20:48 

Dołączenie: 05 Wrz 2005, 19:18
Miejscowość: hmy... to raczej dziwne miejsce
Pierwsze nie podobało mi się, bo było takie troszkę mało realne. I dziecko, i list. Próba zagrania dosyć oklepanym motywem. Czy doprawdy wszyscy myślą , że małe dzieciaczki z patologicznych domów piszą takie rozczulające listy do św. Mikołaja?

To drugie, bardziej, ciekawa konfrontacja dwóch listów i treści, jakie niosą ze sobą. Choć to zwrócenie się z prośbą przez Remusa już w pierwszych słowach jest takie trochę dziwne. Ale to już do autora nie do Ciebie.
Czekam na dalsze, liczę na tendencje progresywne.

---

Temat postu:
 Opis:
PostWysłany: 25 Mar 2007, 21:12 
Awatar użytkownika

Dołączenie: 19 Kwi 2006, 19:23
Miejscowość: przybywam? To tajemnica nie do odkrycia dla śmiertelnika.
List Pierwszy.
Nie był zły nie był dobry. W sumie to taki sobie no i na dodatek nadawcą mógłbyć każdy, nie koniecznie Severus. A jeżeli to był nawet on to jednak chodź jego dzieciństwo nie było usłane różami to jednak nie lubie o tym czytać. A zwłaszcza dziś gdy mam dobry dzień.

List Drugi.
Ten mi się spodobał. Sam fakt, że Severus stara się o postade OPCM tp takie oczywiste i ze jej nie dostaje to też ale gdy napisał do niego Remus i ten fragment:
Cytuj:
Severus Snape nie dokończył również tego listu.

Wywołał na mojej twrzy uśmiech. Po prostu zakończenie było świetne.

Musze przyznać że tłumaczka z Ciebie naprawde dobra i czekam na wiecej :)

Amen.

Ale już nie bedzie tak jak ty
przezemnie kochany."

Temat postu:
 Opis:
PostWysłany: 26 Mar 2007, 00:36 
Awatar użytkownika

Dołączenie: 02 Paź 2005, 21:20
Miejscowość: z piekła rodem:)
Jak już wypowiadałam się o pierwszym, tak i drugie nie zrobiło na mnie wiekszego wrażenia. Mimo dobrego tłumaczenia, i owszem dosc ciekawego pomysłu lub raczej punktu widzenia, było bardzo spokojne. Zero zaskoczenia po przeczytaniu, nic szczególnego co zapada w pamięć. Takie jakieś nijakie i tyle. Niestety już drugie oceniam niepochlebnie, a szkoda.

..czarna jak smierć, gorąca jak piekło, słodka jak miłośc, mocna jak stal... moja kochana kawa....

Temat postu:
 Opis:
PostWysłany: 26 Mar 2007, 14:22 
Awatar użytkownika

Dołączenie: 04 Lut 2007, 16:40
Miejscowość: Sosnowiec
Niestety zachwycona nie jestem.

Być może to ja do końca nie zrozumiałam treści i przesłania tych drabble, ale jak dla mnie sa troszkę...nijakie.

Pierwsze nie podobało mi się w ogóle. I gdybys nie powiedziała na początku, że chodzi o Severusa, to prawdopodobnie podobało by mi się jeszcze mniej...

W drugim podoba mi sie tytuł. Jest dosłowny, zwięzły i na temat.:) Taki jaki powinien być. za to samo drabble znowu nie jest dobre.

Myśle, że mogłaś sobie lepiej dobrać teksty do tłumaczenia, bo pod tym względem błędów rażących nie widzę.

Pomimo wszystko chętnie przeczytam kolejny "niedokończony list", ze względu na oryginalność samego zapisu treści, właśnie jako pomieszanie listu i zwykłej prozy opowiadania. To mi się podobało.

Pozdrawiam
Serena_

____
Aurum est potestas!

Profil E-mail  

Temat postu:
 Opis:
PostWysłany: 26 Mar 2007, 15:53 
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Sty 2007, 10:59
Miejscowość: z rodowego portretu
No i kolejny niedokończony list... No, przyznam, że ten podobał mi się bardziej. Chociaż zaskoczenia pod koniec nie ma i kwiku czy chwili refleksji też nie, myślę, że jest ok. Temat pasuje do całości, a irytacja Severusa wydaje się niewymuszona. Też bym się zdenerwowała na jego miejscu. Biedny, każdego roku stara się o posadę swoich marzeń, a tutaj takie rozczarowanie... Chyba dobrze, że nie doczytał tych listów, tak dla własnego spokoju :)

Mimo tego drabelek jest trochę nijaki. Jest lepiej, ale gdybym ja wybierała, raczej nie przetłumaczyłabym tego drabblika, a raczej inny. Temat "Niedokończone listy" narzuca pewien zakres treści i chyba trudno jest wybrać coś, co ma jakieś przesłanie albo elementy wybitnie kwikogenne. Dlatego uważam, że wybrałaś temat trochę niefortunnnie.
No, ale poczekamy, zobaczymy. Na razie jest lepiej i będę śledzić postępy w tłumaczneniu.

Wena i cierpliwości życzę,
April

Mój najlepszy tekst || Autoreklama małej serii Sytuacji klik!

Then I guess... See you when I see you.
Ocean's Thirteen.

Bloody pirates!

Temat postu:
 Opis:
PostWysłany: 07 Kwi 2007, 10:18 
Zielony Ważniak
Awatar użytkownika

Tytuł oryginału: Not soon enough
Autorka: madamadam
Czas akcji: w trakcie HPiKP

~~3~~

Za późno, za szybko

Szanowny Dyrektorze, Albusie,

Na twoje ręce składam moją rezygnację ze stanowiska nauczyciela OPCM. Zdaję sobie sprawę z tego, jak wielkie ryzyko podjąłeś, przyjmując mnie do pracy w Hogwarcie i pozwalając mi pracować u Ciebie tak długo, jednak nie jestem w stanie wypełnić zadania,o które mnie prosiłeś, którego ode mnie zażądałeś. Głęboko wierzę, że moje odejście wyjdzie naszej sprawie na dobre,przykro mi, że odchodzę, dziękuję za wszystko, co dla mnie zrobiłeś. Rozważ raz jeszcze, bardzo Cię proszę, jutrzejszą wyprawę z Potterem. Okoliczności uległy znaczącej zmianie, obawiam się, że wraz z moją śmiercią…

– Severusie? Jesteś tam?

– O co chodzi, Filiusie?

EDIT: Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa. Zmieniłam nauczyciela eliksirów na nauczyciela OPCM, mój błąd :oops: :oops:

~~oOo~~
Moje najnowsze teksty:

Ostatnio edytowany przez magda2em 14 Lis 2007, 07:01, edytowano w sumie 3 razy

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 61 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: beata_rd, Jakakolwiek, Nausicaa oraz 13 gości