Mirriel - Forum Literackie

Porzućcie wszelką nadzieję, wy, którzy tu wchodzicie...
Obecny czas: 07 Wrz 2010, 03:24

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 54 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Śniadanie [T]
 Opis:
PostWysłany: 18 Lut 2010, 20:01 
Awatar użytkownika

Dołączenie: 03 Sty 2010, 21:18
Miejscowość: Londyn
Bardzo miłe. Takie małe, a tak cieszy. Uwielbiam ten paring - najwspanialszy na świecie, który darzę wielką miłością. Fajne jest to przedstawienie zmian, jakie zaszły krok po kroczku w ich znajomości. Posłużę się tutaj cytatem:

"Jak sądzisz, czy ktoś zauważy, że nie ma nas obojga na śniadaniu?"

Nie ma co, to mnie urzekło. Sympatyczny tekst. Tłumaczenie też dobre.

Opis: .
PostWysłany: 24 Mar 2010, 19:22 
Ciekawe te migawki. Racze rzadko można trafić na coś z tym paringiem i bez przesłodzenia. Chylę głowy. Te zmieniające się pomiędzy nimi relacje są piękne. Oj, lubię coś z sensem czasem przeczytać.
Co do tłumaczenia to błędów nie zauważyłam i wgl kupuję to. Bardzo mi się podobało.
I żebyś Tłumaczko przetłumaczyła więcej takich pięknych tekstów. Niechaj Wen będzie z Tobą. ;).

Opis:
PostWysłany: 15 Kwi 2010, 21:00 
Awatar użytkownika

Dołączenie: 16 Mar 2010, 02:21
Miejscowość: Torresland
Bardzo sympatyczny tekst! Uśmiechałam się szczerze. Krótkie acz ujmujące (za często to powtarzam przy komentowaniu drabułek), ale to czysta prawda. W stu słowach są ujęte kolejne etapy znajomości Severusa i Hermiony. Niby nie lubię samych dialogów, ale tutaj chylę głowę, bo tekścik umila czas. Końcówka szczególnie mi przypasowała.
Pozdrawiam,
Diabeł

Ps. Grzebałam, znalazłam, wyciągnęłam : )

España
Źli ludzie idą do piekła. Dzień dobry

Zapach Barcelony Devill poleca: Rab Hogwart, rok piąty Barcelona

Devillek kocha Torresa

Profil E-mail  

Opis:
PostWysłany: 17 Kwi 2010, 06:09 
Awatar użytkownika

Dołączenie: 26 Lut 2008, 07:41
Miejscowość: fairytale wonderland
Bardzo przyjemne. Lekkie.
Tak delikatne, że przy ostatnim fragmencie się uśmiecham. Chociaż wydaje mi się, że gdzieś tam w tych słowach nadal jest ukryty ten Severusowy sarkazm.
Niemniej jednak tekst jako tłumaczenie bez zarzutu:)
Ogólnie nie lubie tego pairingu. Ale tu jest tak naturalny, nie wymuszony.
Pozdrawiam i życzę więcej wolnego na tłumaczenia:)

'Wcale wróbel w garści nie jest lepszy niż ten przysłowiowy gołąb na dachu. Kiedy chce się więcej i więcej. Niestety trzeba przy tym ptactwie uważać, żeby nie zostać obsranym.'

me genialne myśli

Profil E-mail  

Opis:
PostWysłany: 18 Kwi 2010, 11:59 
Awatar użytkownika

Dołączenie: 27 Mar 2010, 14:10
Nie lubię HG/SS, ale to drabble jest tak subtelne, że pairing w ogóle mi w nim nie przeszkadza.
Jak już ktoś napisał - małe, a cieszy.
Przetłumaczyłaś te dialogi tak, że brzmią bardzo naturalnie. Prawdę mówiąc, gdybym nie zauważyła oznaczenia w nazwie tematu, sądziłabym, że to Twój własny tekst.
Twoje tłumaczenie jest kolejnym etapem przekonywania mnie do tego pairingu, chociaż, prawdę mówiąc, nie widzę Hermiony jako nauczycielki. Nie miałaby zbyt wielkiego autorytetu wśród uczniów, a poza tym w żadnej części sagi nie przejawiała niesamowitych uzdolnień magicznych. Co innego pojemny umysł. ;)
Pozdrawiam i życzę weny.

Opis:
PostWysłany: 26 Kwi 2010, 17:15 
Awatar użytkownika

Dołączenie: 13 Kwi 2010, 18:45
Cudowne i lekkie. Udała Ci się to drabble. Nie jest ani przesadzone ani za krótkie. Takie w sam raz. Genialne w swojej prostocie i chociaż nie lubię parringu Severus/Hermiona to tutaj mogę go nawet znieść. Bardzo sympatyczne drabble, po przeczytaniu od razu poczułam się lepiej, chociaż aktualnie jestem chora. Przetłumaczyłaś bardzo płynnie, widać, że żadne słowo nie napisałaś na przymus, dlatego też tekst jest bardzo naturalny i bardzo przyjemnie się go czyta. Jak już ktoś wspomniał, małe a cieszy. Szczerze mówiąc czytając te pierwsze migawki nie spodziewałam się takiego zakończenia, dlatego wywołało u mnie podwójny uśmiech. Plusem jest jeszcze to, że to drabble pozostawia teraz czytelnikowi pole do popisu, można samemu sobie dopowiedzieć co mogło się wydarzyć pomiędzy poszczególnymi migawkami i też powymyślać różne historię ;)

Słyszałam gdzieś, że prawdziwego pisarza można poznać po tym, że pisząc nawet bardzo krótkie teksty udaje mu się zachwycić czytelnika. Autorce tego drabble się to jak najbardziej udało, a więc należą jej się gratulację. Także Tobie, droga Tłumaczko, więc kłaniam się do stópek i przesyłam wyrazy uznania.

Wena!

Okey

Co za ponury absurd... Żeby o życiu decydować za młodu, kiedy jest się kretynem?
Dzień świra

Zakochana w Herbatkach Zoe ;-)

Profil E-mail  

Opis:
PostWysłany: 26 Kwi 2010, 17:53 
Awatar użytkownika

Dołączenie: 09 Cze 2009, 20:46
leciutkie i miłe, jestem skłonna nawet powiedzieć, że takie ciepłe. Podobało mi się, jak zresztą chyba każdemu przede mną. Zakończenie było w zasadzie z góry znane, a jednak nie ujęło to tekstowi uroku. Migawki ze śniadań, a raczej z przywitań przy siadaniu, a my możemy się jedynie domyślać, co dzieję się w między czasie z ta dwójką. Naprawdę uroczy tekst.
Pozdrawiam.

Profil E-mail  

Opis:
PostWysłany: 27 Kwi 2010, 12:55 
Awatar użytkownika

Dołączenie: 02 Sty 2010, 22:29
Dwuznaczne :P
Czytałam to drabble bardzo, bardzo dawno temu, ale ponieważ wróciło na pierwszą stronę, komentuję.
Wyciągania na przód jest warte. Bardzo lubię paring Hermiona/Severus, a autorka bardzo zgrabnie oddała rozwój ich znajomości. Wersja, moim zdaniem, jak najbardziej prawdopodobna. Tekst jest lekki, przyjemnie napisany i łatwy w odbiorze, mimo, iż zazwyczaj nie przepadam za samymi dialogami. Tłumaczenie, jak zwykle, bez zastrzeżeń. Gdyby znaczek "[T]" nie stałby przy tytule, nie wpadłabym na to, że zostało to przetłumaczone. Fanfick jest już stary, wiem, ale warty przeczytania. Ot, coś lekkiego i zabawnego na początek dnia (albo na środek, w moim wypadku).
Pozdrawiam, i gratuluję, zarówno autorce, jak i tłumaczce,
chora Sev :)

Polecam:
Hogwart, rok piąty
Saskia
Moje:
Strach
Gwiazdy i Koty
Niewidoczne (proszę o komentarze!)

Profil E-mail  

Opis:
PostWysłany: 27 Kwi 2010, 16:27 

Dołączenie: 15 Kwi 2010, 20:23
Miejscowość: Warszawa
Bardzo przyjemny tekst, taki lekki i odprężający. Wiem, że został opublikowany już jakiś czas temu, ale uznałam, że jest godny komentarza i oczywiście pochwały. Nie przepadam za związkiem SS/HG, ale w tym przypadku przekonałam się do niego. Ogólnie gratuluję, że w tak krótkiej formie udało się opowiedzieć tak fajną historię.

Z gratulacjami,
Odmienna

"Miałem zamiar zmienić koszulkę, ale zmieniłem tylko zamiar" - Kubuś Puchatek

Profil E-mail  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 54 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google Feedfetcher, Megg oraz 2 gości